91laws is a blog for Multiple Choice Questions on Indian Labour Laws. These questions are for academic purpose only. Each post contains 10 questions on 1 particular Act - mentioned at the top of the post. In case of any changes / corrections please feel free to leave comments.

12. The Factories Act, 1948

111. The term "Drinking Water" is discussed under ..............
a. Section 18
b. Section 19
c. Section 20
d. Section 21

112. A Drinking Water Facility / Point should be at least ............. away from any Urinal or Washing Place.
a. 10 metres
b. 6 metres
c. 8 metres
d. 3 metres

113. A factory that has employed more than ........... employees, should make appropriate arrangements for cool drinking water during hot weather.
a. 10
b. 250
c. 500
d. 750

114. Section 19 of the Factories Act, 1948 discusses ................
a. Spittoons
b. Canteen Facility
c. Drinking Water Supplies
d. Latrines and Urinals

115. A Latrine or Urinal accommodation may not directly communicate with any work-room.
a. True
b. False

116. The Internal Walls and Floors of Latrines and Urinals should be covered with glaze tiles or smooth polish up to a height of ............
a. 150 centimetres
b. 120 centimetres
c. 90 centimetres
d. 30 centimetres

117. Section 19 (2) of the Factories Act, 1948 provides that the Latrines and Urinals should be properly washed and cleaned with suitable detergents or disinfectants at least once every ...........
a. Shift
b. 7 days
c. 3 days
d. 9 days

118. Section 20 of the act discusses .............
a. Spittoons
b. Detergents
c. House Keeping
d. None of the Above

119. It is not necessary to have spittoons in a factory as per the Factories Act, 1948
a. True
b. False

120. If a person spits in the premises of the factory and not in the spittoons he may be fined up to rupees ............
a. 1000
b. 500
c. 250
d. 5

Answers to Labour Laws Questions 12 : 111 A, 112 B, 113 B, 114 D, 115 A, 116 C, 117 B, 118 A, 119 B, 120 D.

No comments:

Post a Comment