91laws is a blog for Multiple Choice Questions on Indian Labour Laws. These questions are for academic purpose only. Each post contains 10 questions on 1 particular Act - mentioned at the top of the post. In case of any changes / corrections please feel free to leave comments.

27. The Factories Act, 1948

261. Penalty for offences by workers is discussed under which section of the act?
a. Section 96
b. Section 97
c. Section 98
d. Section 99
262. Any person, found guilty of using false certificate of fitness, shall be penalized with imprisonment, which may extend up to ___ or fine which may extend up to ___.
a. 2 months; 1 thousand rupees
b. 3 months; 2 thousand rupees
c. 4 months; 3 thousand rupees
d. 5 months; 4 thousand rupees
263. Which section of The Factories Act, 1948 penalizes for permitting double employment of child?
a. Section 97
b. Section 98
c. Section 99
d. Section 100
264. Which section of The Factories Act, 1948 penalizes for using false certificate of fitness?
a. Section 98
b. Section 99
c. Section 100
d. Section 101
265. In case of any offence, if the manager wants to make a complaint charging another person as the actual offender, then a written notice must be given by the manager atleast before ___ days before making such complaint.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
266. If case of hearings where manager has charged another person as actual offender, the court hearings shall not be adjourned for a periid exceeding ___ months.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
267. Under the act, no court shall take cognizance of offence punishable therein, unless complaint is made within ___ of the date when it came to the knowledge of the Inspector.
a. 3 days
b. 1 month
c. 2 month
d. 3 months
268. Which section of The Factories Act, 1948 describes the Limitation of Prosecution?
a. Section 105
b. Section 106
c. Section 107
d. Section 108
269. If the occupier intends to make an appeal against any written order served by the Inspector, they shall do so within ___ days.
a. 15 days
b. 30 days
c. 45 days
d. 90 days
270. Which section of The Factories Act, 1948 is on Appeals?
a. Section 107
b. Section 108
c. Section 109
d. Section 110
Answers to Labour Laws Questions 27 : 261 B, 262 A, 263 C, 264 A, 265 C, 266 C, 267 D, 268 B, 269 B, 270 A.

No comments:

Post a Comment